Waldorf Özellikleri
Waldorf yaklaşımı çocuğu merkeze alan bir felsefeye işaret eder. Bu bağlamda eğlenceli bir şekilde yaratıcılığı desteklenen çocuğun öz güven duygusu artar. Eğitimin en önemli özelliği farklı kültürlere uyarlanabilmesidir. Bu durum dünyanın her yerinde bu felsefenin yaygınlaştırılmasını sağlar. Waldorf felsefesi bütün bireyleri aynı şart ve koşullarda kabul eder. Bu, çocukların birbiriyle yarışa girmesini engelleyen önemli bir yaklaşım olarak kabul edilmektedir. Waldorf okullarının ilköğretim seviyesinde verilen akademik bilgi en az seviyede tutulur. Örneğin ilk iki sene harflerin nasıl oluştuğu anlatılsa da 3. yıla kadar okuma öğretilmez. Öğrenciler bahçe işleri, sanat ve yabancı dil öğrenimi gibi alanlarda eğitim alır. Bunun yanı sıra yazma becerisi gelişim eğitimi de çocukların harflerin anlamını zihnine getirmesiyle şekillenir. Bu eğitim sırasında çocuklar harflerin şekillerini sınıfta yürüyerek veya çeşitli sanatsal ifadelerle çizer.
Waldorf eğitmenleri çocuklara sanatsal deneyimler; tekerleme, şiir ve hikâye anlatımı gibi konularda yetkinlik kazandırmakla görevlidir. Bunun yanı sıra doğanın bir parçası olduğu kabul edilen çocuklar için sadece kapalı değil açık alanlarda da Waldorf etkinlikleri düzenlenir. Bu etkinlikler çocukta gelişen duygu ve düşünceler doğrultusunda ilerler. Böylelikle çocuğun bireysel bilincinin de gelişmesi sağlanır. On iki yaşından sonra tarih ve bilime yer veren eğitim sistemi, çocukların yaratıcı ve sanatsal öğelerini kaybetmesine izin vermeden sürdürülür.
Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım.
Mustafa Kemal Atatürk
Waldorf yaklaşımıyla çocuklar özgür yetişir. Öğrencinin kendi yetenekleri ve becerileri doğrultusunda toplumun değişmesine katkıda bulunması sağlanır. Eğitim sisteminde Steiner’in geliştirdiği “euritim” temel öğretim yöntemi olarak kullanılır. Bunun yanında yaratıcı oyun ve hikâye anlatımı da yer alır. Bazı özel durumlar haricinde bilgisayar gibi teknolojik aletler sınıfa sokulmaz. Böylelikle öğrencilerin herhangi bir teknolojik ürünle oldukça az zaman geçirmeleri bir avantaj olarak öne çıkar. Çocukların teknolojik aletlere yaklaşımının evde de aynı şekilde devam edebilmesi için aileler de bilinçlendirilir. Waldorf eğitiminin önemli ve öne çıkan özelliklerinden biri de okullarda aile benzeri sosyal grup oluşturulmasıdır. Bu sayede Waldorf okullarından mezun olan öğrenciler, arkadaşlarıyla bir araya gelmek ve sanatsal aktiviteler yapmak için daha fazla zaman harcama eğilimindedir.